»
Noutati » Ce simptome are lipsa de ulei din cutia de viteze manuala?

Ce simptome are lipsa de ulei din cutia de viteze manuala?

Lipsa uleiului in cutia de viteze este cea mai grava problema ce duce la deteriorari ale acesteia. Se pot intampla defectiuni grave a transmisiei in cazul in care uleiul din cutie se scurge sau se imputineaza. Daca cantitatea de ulei din cutie nu este suficienta, acesta nu poate sa ofere o ungere eficienta a componentelor. Astfel, fara ungerea adecvata, creste frecarea dintre componente, ceea ce duce la uzura si incalzirea exagerata a acestora. Incalzirea repetata a pieselor duce la schimbarea proprietatii materialului din care sunt facute componentele.

De exemplu din cauza caldurii repetate, partile se calesc si devin casabile, adica se pot rupe bucati mari din ele. Astfel, daca bucatile mari de metal ajung in timpul functiunii intre alte roti dintate, cauzeaza alte stricaciuni si deteriorari.
 

Ce simptome are lipsa de ulei din cutia de viteze manuala?

Cutia de viteze rareori se strica de la o clipa la alta, de cele mai multe ori putem depistam diferite simptome care ne atentioneaza ca urmeaza o defectiune. Astfel, va preazentam cateva simptome clare care ne pot instiinta ca trebuie sa schimbam uleiul din cutie sau ca trebuie sa facem o verificare pentru a depista piese defecte:
  • Vitezele se schimba mai greu, cu intarziere.
  • Schimbarea vitezelor nu se face lin, se simt socuri si smucituri la schimbarea vitezei.
  • Se aude un zgomot in timpul mersului sau la schimarea vitezelor.
  • Se simte un miros ars dupa functionare.
  • Culoarea uleiului de transmisie s-a schimbat.
  • Se simte pe vascozitatea uleiului ca s-a subtiat.
  • Exista scurgeri in zona cutiei.
Exista o teorie care spune ca uleiul din cutie nu trebuie schimbat pentru ca proprietatile acestuia nu se schimba doar la temperaturi exagerate. Cu toate acestea, simptomele de mai sus apar in momentul in care uleiul si-a schimbat proprietatile si nu mai asigura ungerea eficienta. Astfel va recomandam sa acordati o atentie deosebita acestor simptome si in cazul in care le sesizatii sa apelati cu incredere la un centru de reparatii cutii de viteze manuale.