»
Noutati » Cutia de viteze manuala – De ce se foloseste modelul H?

Cutia de viteze manuala – De ce se foloseste modelul H?

Modelul H a treptelor de viteze nu a fost intalnit dintodeauna la autoturisme, insa acesta a transformat condusul intr-un obicei mai sigur. Cutia de viteze a evoluat timp de zeci de ani pana s-a ajuns la modelul in H pe care il cunostem in ziua de azi. O data ce cutiile de viteze au fost dezvoltate de producatori, au aparut mai multe variante de schimbare a vitezelor. Astfel, pentru a se asigura ca conducatori auto nu pun masina in marsalier in timp ce se deplaseaza, pentru a selecta aceasta treapta trebuia miscata maneta la stanga sau la dreapta, apoi in sus sau in jos. In cazul altor cutii de viteze, asa cum se intampla si in ziua de azi, soferii apasau pe maneta, inainte de a introduce in marsarier.
 

De ce se foloseste modelul H si nu un model in linie dreapta?

Principalul motiv pentru care se foloseste modelul H este pentru a impiedica soferii sa faca greseli fatale la viteze mari. Acest model nu poate opri conducatorul sa schimbe din viteza a cincea in a-ntaia, totusi, obliga soferul sa miste manual maneta, orizontal sau veritcal, pentru a modifica treapta de viteza, iar asta sa dovedit suficient pentru a evita o mare parte a accidentelor provocate de schimbarea vitezelor.
 
In cazul unui schimbator de viteze in linie (secvential), cursa cutiei este prea lunga. De asemenea, un astfel de aranjament permite o greseala precum schimbarea din trapta intai de viteza in treapta a cincia. Totodata, modelul in H ocupa mult mai putin spatiu decat cel linear, iar cutia de viteze manuala poate fi mai compacta.
 
Compania de reparatii cutii viteze manuale Auto Abdul este specializata in diagnosticarea si repararea cutiilor manuale pentru toata gama de autoturisme si autoutilitare, oferind servicii de reparatii rapide, cu o garantie de minim 6 luni, fara limita de kilometri, pentru clienti din toata tara.