»
Noutati » Intrebari frecvente despre uleiul din cutia de viteze

Intrebari frecvente despre uleiul din cutia de viteze


 In urmatorul articol am pregatit raspusul la 5 dintre cele mai frecvente intrebari despre uleiul din cutia de viteze manuala.
  1. De ce trebuie schimbat uleiul din cutia de viteze manuala?
Principalele motive pentru care trebuie schimbat uleiul la cutia de viteze sunt: contaminarea cu pilitura de fier, aschii sarite de pe pinioane sau mecanise. Acesti factorii provoaca contaminarea uleiului, fapt pentru care trebuie schimbat, pentru a-si pastra propietatile initiale.
  1. Cand trebuie schimbat uleiul?
Uleiul din cuita de viteze trebuie schimbat in funcite de tipul de utilizare a masinii: utilizare intensa (masini de distributie, transport pasageri) sau utilizare normala. Un alt factor care decide intervalul de schimb a  uleiului din cuite este tipul de transmisie: automata sau manuala. In cazul cutiilor de viteze automate se schimba mai desc decat a celor manuale.

Recomandam verificarea fisei tehnice a masinii pentru a efectua schimbul de ulei la intervalul de timp potrivit masinii, in aceasta fiind specificate indicatiile si recomandarile pentru o intretinere corespunzatoare a tuturor componenetelor autoturismului.
  1. Cum se verifica nivelul ueliului la cuita de viteze manuala?
Pentru verificarea uleiului din cuita de viteze, trebuie sa deschizi busonul din partea superioara iar nivelul acestuia trebuie sa fie pana la gaura in care se insurubeaza busonul sau la 1-3 mm. De asemenea poti verifica tot in acest mod culoarea uleiului, daca ueliul este inchis, este un indiciu de faptul ca trebuie schimbat.
  1. De cat ulei este nevoie pentru un schimb complet?
Cutia de viteze are nevoie de aproximativ 2 – 2.5 litri de ulei. Daca ai pus aceasta cantitate doar observi ca nu sa atins nivelul optim, este posibil sa existe anumite scurgeri. In acest caz este recomandata o vizita urgenta la un centru de reparatii cutii de viteze manuale.
  1. Ce tip de ulei trebuie folosit?
Pentru a te asigura ca cutia de viteze va functiona corespunzator, va recomandam sa respectatii indicatiile specifice uleiului pentru cuite din partea producatorului masinii, inforamtii pe care le regasesti in cartea tehnica a masinii.