»
Noutati » Tipuri de cutii de viteze

Tipuri de cutii de viteze

Cutia de viteze indeplineste un rol multiplu, pe de o parte amplifica cuplul motorului, pe de alta parte largeste domeniul de turatie a rotilor motrice peste limita de turatie a motorului. In Europa, cele mai multe automobile sunt dotate cu cutie de viteza actionata manual de catre conducatorul auto, pe cand in alte zone precum America de Nord, cutiile de viteze sunt in principal automate. 

Tipuri de cutii de viteze

  1. Transmisie automata standard cu selectoare manuale

Acest sistem de cutie de viteza acorda conducatorului control asupra selectarii treptei de viteza intr-o masina cu transmisie automata, dar oferind si alternativa manuala. Acest mod poate fi controlat cu ajutorul pedelelor din spatele volanului sau din transmisie.
  1. Cutie manuala cu control automat sau semi-automat pilotata sau robotizata

Aceasta este o cutie de viteze computerizata controlata manual, cu doua ambreiaje ce ajuta la selectarea diferitelor trepte de viteze. Primul ambreiaj selecteaza treptele 1, 3 si 5 iar celalate sunt selectate de al doilea. Un avantaj al sistemului este faptul ca viteza este pre-selectata de computer. Iar, in momentul selectari vitezei, sistemul trebuie doar sa elibereze un ambreiaj si sa il selecteze pe celalalt. Datorita faptului ca mecanismul poate face selectarea extrem de rapid, schimbarile rezultate sunt eficiente si rapide.
  1. Cutie de viteze secventiala

Cutile de viteze secventiale sunt ,de obicei, montate pe masinile de competitie, deoarece sunt scumpe si necesita o intretinere regulata. In plus,  aceastea ajuta la reducerea timpilor cu secunde bune. Secventialele au doua mari avantaje: capacitatea de a schimba rapid vitezele fara ambreiaj si reducerea numarului de greseli ce pot rezulta dintr-o cutie H standard.