May 2022

Avantajele si limitele unei cutii de viteze manuale

Avantajele si limitele unei cutii de viteze manuale
O discutie la fel de aprinsa precum cea referitoare la motorul pe benzina vs. motorul diesel este aceea referitoare la tipul de transmisie: automata sau manuala. Un lucru este cert si anume, acela ca ambele cutii de viteze prezinta atat limite, cat si avantaje. In acest context, va prezentam avantajele si dezavantajele cutiilor de viteze manuale, pentru ca dumneavoastra sa va puteti forma o imagine de ansamblu asuprea acesteia.

Un prim avantaj al fi strans legat de sentimentul de control asupra masinii, ce genereaza o placere aparte pentru cei pasionati de condus. O cutie de viteze manuala permite o reglare a consumului dupa bunul plac, iar frana de motor este mai eficienta. De asemenea, soferul are posibilitatea de a exploata optim puterea motorului, iar consumul de combustibil este redus. Sistemele de transmisie cu cutii de viteze automate sunt mai durabile si usor de reparat. De asemenea, daca ne raportam la soferii incepatori, putem spune ca recomandam acestora sa invete sa conduca pe o masina cu o astfel de cutie de viteze, pentru a-si dezvolta optim aptitudinile de sofer.

Cel mai mare dezavantaj il reprezinta obosoala fizica, poate chiar si psihica. Sofatul poate fi obositor, intrucat se conduce cu o singura mana si necesita o atentie sporita. O alta limita a unei cutii de viteze manuale este reprezentata de riscul de a selecta treapta gresita. Pot aparea dureri asupra piciorului stang, din pricina apasarii repetitive a ambreiajului. Un alt dezavantaj este reprezentat de defectarea cutiei de viteze, aceasta realizandu-se atunci cand nu este folosita corespunzator: nefinalizarea repetata a procesului de apasare al ambreiajului, nu se schimba in mod regulat uleiul cutiei de viteze etc.
 


Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙