May 2022

Cum se conduce corect o masina cu cutie de viteze manuala?

Cum se conduce corect o masina cu cutie de viteze manuala?
Cutia de viteze are rolul de a transmite puterea de la motor la roti, aceasta fiind o parte extrem de importanta a mecanismului de transmisie. Ingrijirea si utilizarea ei trebuie sa se faca in mod corespunzator pentru a evita orice fel de defectiuni si, implicit, pentru a evita unele costuri mari de reparatii cutii de viteze manuale.

Astfel, va oferim cateva informatii utile pentru a conduce in mod corect o masina echipata cu cutie de viteze manuala:

Evitati sa stati cu piciorul pe ambreiaj atunci cand asteptati la semafor
Majoritatea soferilor fac acest gest pentru a putea porni mai repede de la semafor. Acest gest, pe termen lung, poate uza prematur rulmentul din kit. Oricum este mult mai relaxant ca atunci cand stati la semafor sa nu mai trebuiasca sa tineti piciorul incordat.
 
Folositi frana de mana atunci cand opriti in rampa
Este foarte important, desi multi pleaca din rampa direct cu ambreiajul apasat, sa folosim frana de mana. Lucru care face ca ambreiajul sa fie turat degeaba si duce la stricarea lui, mai ales ca se poate opri motorul daca ambreiajul nu este tinut bine si masina o poate lua la vale.
 
Evitati sa fortati cutia de viteze atunci cand motorul este rece
Acest lucru se intampla cel mai frecvent pe timpul iernii cand temperaturile sunt scazute si e nevoie de mai mult timp pentru incalzirea motorului. Trebuie sa asteptam ca uleiul de transmisie sa ajunga unde trebuie si sa nu fortam cutia de viteze inutil pentru ca riscam sa o stricam.


Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙