May 2022

Masinile de viteza in istorie

Masinile de viteza in istorie
Originea automobilului se pierde in multimea de nume si inventii a zeci de oameni din cel puţin 12 tari ce si-au adus contributia intr-o mai mica sau mai mare masura la dezvoltarea tehnologiei automobilului, inca de la sfarsitul secolului al XVII-lea.

Prima din lista celor mai rapide masini de serie din lume a fost construita in anul 1894 sub denumirea Benz Velo, aceasta fiind produsa in 1200 de exemplare.

Create initial pentru a facilita deplasarile, masinile au cucerit omenirea, desi foarte putini isi permiteau o astfel de achizitie. Masinile au cunoscut o evolutie rapida, atat in design, confort si bineinteles in caracteristici tehnice, iar una dintre aceste caracteristici, o constituie bineinteles viteza, care a cunoscut o crestere progresiva de la un model la altul.

Odata cu primul razboi mondial, automobilul si-a evidentiat calitatile nebanuite pana atunci, fiind un adevarat atu al armatelor care il foloseau.

In perioada postbelica, setea de a depasi, setea de lux bazata pe averile acumulate in urma razboiului, combinata cu fenomenul psihic al trairii intense, au facut ca firmele europene constructoare de masini: Voisire Dalage, Farman, Hotch Kiss, Panhard Bugatti, Fiat, Minerva, Elizalde, sa produca modele luxoase, dotate cu motoare de 6 si 8 cilindri, la preturi ridicate.
In anul 1938 au fost fabricate primele automobile echipate cu cutie de viteze automata.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, a avut loc o adevarata explozie a industriei automobilisice cumulata cu transformarea automobilului in prima masina a activitatii social-economice moderne.
Anul 1963 este anul cu o incarcatura monumentala in istoria automobilului, o istorie care marcheaza nasterea unor nume si modele mari: Lamborghini, Ferrari, Porsche, Bugatti, Jaguar sau Mc Laren.

Cel mai recent model de masina de viteza creata in serie il reprezinta modelul Bugatti Veyron Super Sport, fabricat in iunie 2010. Din acest model au fost produse 30 de unitați, dintre care 5 numite Super Sport World Record Edition, ce ating viteza de 431 km/h, celelalte 25 fiind limitate electronic la 415 km/h.


Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Incercam sa va reconectam la Server... Reincarcare
Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙